SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godz. 20 min.)
400 g szpinaku w liściach mrożonego
8 arkuszy żelatyny
Sól, pieprz
400 g fileta z karpia
2 szalotki
1 łyżka masła
40 ml wina Porto
100 ml wina białego wytrawnego

Terrina z karpiem

Szpinak rozmrozić. 4 arkusze żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (10 min). Szpinak zagotować w garnku i doprawić solą oraz pieprzem, dodać odciśniętą żelatynę i mieszając rozpuścić. Szpinak rozłożyć do słoiczków i odstawić na 20 min. Pozostałe liście żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić szalotkę, dodać kawałki ryby i smażyć przez 3 min. Wlać Porto oraz białe wino wytrawne i doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Dodać odciśniętą żelatynę i rozpuścić, delikatnie mieszając. Wyłożyć na szpinak w słoiczkach i szczelnie zamknąć. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić. Podawać.

Close Menu