SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godz. 15 min.)
500 g fileta z karpia
3 jajka
500 ml śmietanki kremówki
Sól, pieprz biały
250 g szalotek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g grzybów leśnych lub pieczarek (opcjonalnie)
50 g masła

Sos:
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
130 ml czerwonego wina
250 g sosu pieczeniowego
Sól, pieprz

Terrina z karpia z grzybami i sosem z czerwonego wina

Mięso karpia zmiksować na puree z jajkami, śmietanką, solą oraz białym pieprzem. Odstawić do lodówki. Szalotki obrać i posiekać. Grzyby oczyści i pokroić w plastry. Grzyby smażyć na maśle, gdy odparuje woda, dodać szalotki oraz natkę pietruszki i smażyć przez 5 min. Doprawić solą oraz pieprzem. Przygotować formę do terriny o pojemności 1,5 l. Na spód wyłożyć połowę masy rybnej, następnie farsz grzybowy a na wierzch pozostałą masę rybną. Przykryć pokrywką lub nakryć folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zagotować wodę i wlać do głębokiej formy, do której wstawić formę z terriną. Umieścić w piekarniku na 40 min. 15 min przed upływem czasu odkryć terrinę aby się zarumieniła. Podawać pokrojoną w plastry w sosem z czerwonego wina. Sos: Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodać masło, miód i wlać wino. Zagotować i gotować przez 1 min, wlać sos pieczeniowy, doprawić do smaku. Gotować przez 2 min. Podawać do terriny rybnej.

Close Menu