Sushi z wędzonym karpiem

SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 45 minut)
Wędzonego karpia pokrojonego w paski – 300 g
Nori – 6 szt
Ryż do sushi – ugotowanego 300 g
Ogórek – 1/2 szt.
Rzodkiew biała marynowana – 30 g
Sałata – 12 liści
Czarny sezam – 10 g
Sos słodko-kwaśny – 40 g
Sos sojowy do podania – 40 g
Wasabi – 5 g

Ugotuj ryż do sushi, zalej zalewą i wystudź. Rozłóż płat nori, nałóż ryż, posmaruj wasabi i posyp sezamem. Połóż sałatę, pokrojoną w paski rzodkiew i ogórka. Dodaj kawałki wędzonego karpia, posmaruj sosem słodko – kwaśnym i zwiń ciasno w rolkę. Po pokrojeniu w 1 cm krążki podawaj z wasabi i sosem sojowym.

Close Menu