SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godz. 20 min.)
4 filety z karpia (bez skóry, każdy ok. 180 g)
2 grubsze plastry boczku (około 0,5 cm)
1 kapusta włoska (około 750 g)
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml słodkiej śmietanki 18 %
1 cytryna
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
szczypta startej gałki muszkatołowej
mąka do obtoczenia
50 g masła
Pęczek natki pietruszki
ziemniaczane purre księżnej:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki masła
do smaku sól , pieprz , gałka muszkatołowa
drobny szczypiorek

Smażony karp na łożu z kapusty podawany z ziemniaczanym purre księżnej

Kapustę umyć, wyciąć głąb, usunąć zewnętrze liście. Kapustę pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Obraną cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić boczek i zrumienić. Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojone liście kapusty, smażyć, mieszając przez 3 min. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez 10 minut. Cytrynę umyć, osuszyć, skrobakiem do cytrusów zdjąć skórkę i wycisnąć sok. Kapustę doprawić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, 1 żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Wyciskać masę do żaroodpornych szklaneczek. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować ziemniaczki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 min. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem W chwili wkładania ziemniaków do piekarnika zacząć przygotowywać karpia. Filet z karpia opłukać, osuszyć, doprawić solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać masło klarowane i pozostałą oliwę, smażyć karpia z obu stron. Na każdej przez 2- 3 minuty. W rondlu roztopić 50 g masła, dodać paski skórki z cytryny, sok z cytryny oraz drobno posiekana natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem. Karpia podawać polanego sosem cytrynowo-ziołowym na kapuście z ziemniakami Księżnej.

Close Menu