SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
Na sałatkę:
100 g ciemnego pieczywa pokrojonego w cienkie plastry
300 g mieszanki sałat
½ ogórka świeżego
1 łodyga selera naciowego
100 g pomidorków koktajlowych

dressing:
2 łyżki octu winnego z sherry
50 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki oliwy
Sól
Chili w proszku
Szczypta cukru

Do karpia:
500 g fileta z karpia bez skóry
2 jajka
1 łyżka śmietanki 30%
Sól
Świeżo starta gałka muszkatołowa
80 g mąki pszennej
100 g bulki tartej
Pieprz
120 ml oleju do smażenia

Sałatka z pieczywem i smażonym karpiem

Pieczywo upiec w piekarniku z funkcją grilla lub przy pomocy tostera, pociąć na kawałki. Sałaty umyć, osuszyć i jeśli jest taka potrzeba to porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, przekroić na pół i łyżeczką usunąć nasiona, pokroić w plasterki o kształcie półksiężyca, o grubości 0,5 cm. Seler naciowy umyć, osuszyć i pokroić pod kątem w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na sos: Zmieszać ocet z bulionem oraz musztardą. Wmieszać oliwę, doprawić do smaku szczyptą chili oraz cukru. Filet z karpia umyć, osuszyć, pokroić na około 3m kawałki i usunąć ości. W głębokim talerzu ubić jajka, dodać śmietankę, doprawić solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. W oddzielnych naczyniach przygotować mąkę oraz bułkę tartą. Kawałki ryby oprószyć solą oraz pieprzem, a następnie obtoczyć w mące, mieszance jajecznej i bulce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć panierowane kawałki karpia na zloty kolor. Zdjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym. Składniki sałatki wymieszać i polać dressingiem. Ułożyć kawałki chleba oraz smażonego karpia. Podawać.

Close Menu