SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godz. 15 min.)
Na knedle:
300g czerstwych precli
100ml mleka
80g pora
1 szalotka
5 gałązek natki pietruszki
2 łyżki masła
2 jajka
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Szczypta imbiru w proszku

Ponadto:
600g karpia pokrojonego na 4 porcje
Mąka do oprószenia
Olej do smażenia

Marynata:
150 ml octu jabłkowego
250 ml wody
60 g cukru
6 g soli
½ laski cynamonu
½ gwiazdki anyżu
2 papryczki chili
2 goździki
3 ziarna białego pieprzu

Do podania:
Świeży Szczypiorek i natka pietruszki
4 rzodkiewki

Pikantny karp z preclowymi knedlami i rzodkiewką

Rybę opłukać, osuszyć, obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Smażyć na złoto, na rozgrzanym na patelni oleju. Składniki marynaty zagotować i gotować przez 2 min. Odczekać 10 min i zalać usmażoną rybę. Marynować przez 24 h. Precle pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, zalać gorącym mlekiem i przykryć. Pory umyć, pokroić w plastry. Szalotkę obrać i posiekać. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Pora i szalotkę zeszklić na patelni z 1 łyżką masła, dodać natkę i zdjąć z ognia. W misce wymieszać mocno odciśnięte precle z warzywami. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. W garnku zagotować wodę z solą. Mokrymi dłońmi formować kulki i gotować na wolnym ogniu, przez kilka minut od momentu wypłynięcia. Rybę podawać z knedlami, plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem oraz natką pietruszki.

Close Menu