SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: ‘4-6)
(Czas przygotowania: 1 godz. 20 min.)
1 karp, oczyszczony, bez głowy i wnętrzności
1 marchew
100g selera
2 pietruszki
Sól
2 cebule
4 łyżki masła
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru
125 ml wytrawnego czerwonego wina
½ cytryny
50 g pierników do gotowania
3 łyżki rodzynek
4 łyżki migdałów
Pieprz świeżo mielony

Pieczony karp z migdałami i rodzynkami w sosie piernikowym

Karpia umyć i pokroić w dzwonka. Marchew, seler oraz pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Warzywa włożyć do garnka z wodą, dodać sól i ocet. Zagotować i następnie delikatnie włożyć rybę. Gotować pod przykryciem 20 minut na jak najmniejszym ogniu. W międzyczasie cebule obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle na złoty kolor. Posypać cukrem i skarmelizować. Piekarnik rozgrzać do 175C. Wyjąć karpia z naparu i pozostawić do wystygnięcia. Przelać bulion przez sito. Dodać 500 ml bulionu do cebuli, wino i sok z cytryny. Dodać pokruszone pierniczki. Doprowadzić do września i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Dodać rodzynki i 2 łyżki migdałów, gotować na wolnym ogniu. Sos powinien stopniowo gęstnieć. W razie potrzeby dodać bulion rybny lub gotować jeszcze dłużej. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać 2/3 sosu do naczynia żaroodpornego. Położyć karpia i posypać pozostałymi migdałami i sosem. Piec w piekarniku przez około 10 minut.

Close Menu