SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
2 garści umytego bluszczyku kurdybanku
1 l wody
1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
Sól morska
Sok z ½ cytryny
½ średniej bulwy selera
4 filety z karpia ze skórą
Świeże gałązki bluszczyku kurdybanku do dekoracji
Kilka czerwonych ziemniaków

Karp z ziemniakami i bluszczykiem kurdybankiem

Do zimnej wody włożyć kurdybanek i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 30 min. Czerwone ziemniaki umyć, przekroić na pół i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Wywar z kurdybanka odcedzić, ponownie zagotować i dodać kawałki obranego selera, ziarna białego pieprzu, gotować ok 10 min, włożyć kawałki ryby i gotować ok 20 min. Doprawić do smaku solą morską oraz sokiem cytryny. Podawać z ziemniakami, udekorowane świeżym kurdybankiem.

Close Menu