SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godz. 15 min.)
600 g filetu z karpia (gotowy do przyrządzenia, bez skóry) 2 łyżki soku z cytryny 1 mała kapusta włoska ( około 800 g ) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 pomidory 2 cebule 2 łyżki masła 100 ml wytrawnego białego wina 250 mililitrów bulionu rybnego sól świeżo zmielony pieprz 3 gałązki tymianku 1 liść laurowy

Karp z warzywami

Filety karpia umyć, osuszyć i pokroić na 8 kawałków. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Kapustę umyć, wyciąć ze środka głąb i poszatkować. Papryki umyć przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę a następnie pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozpuścić masło i zeszklić cebulę, po czym dołożyć resztę warzyw. Smażyć przez 8 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion rybny oraz wino i doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Dodać gałązki tymianku i liść laurowy. Na warzywach ułożyć kawałki karpia. Przykryć pokrywką i gotować przez 10 do max 15 minut. Usunąć liść laurowy i gałązki tymianku. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać.

Close Menu