SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 6)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
1 kg filetów z karpia sok wyciśnięty z jednej cytryny 30 dag orzechów włoskich 3 łyżki masła 2 łyżki płynnego miodu 0,5 cm korzenia imbiru szczypta cynamonu 1 łyżka oleju sól

Karp z orzechami włoskimi

Karpia opłukać, osuszyć, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Rybę wstawić na 2 h do lodówki. Po tym czasie rybę podzielić na porcje i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 1 łyżką masła. Pozostałe masło roztopić z miodem i połączyć ze startym imbirem oraz cynamonem. Karpia polać i udekorować orzechami włoskimi. Rybę piec przez 15 min w temperaturze 180 stopni.

Close Menu