SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
1 karp lustrzeń oczyszczony ( 1,2 do 1,5 kg)
1 litr białego wytrawnego wina
sól
pieprz świeżo mielony
pół cytryny
pół pęczka natki pietruszki
2 gałązki tymianku cytrynowego
1 cebula
40 g masła
200 ml wywaru rybnego z warzywami

Karp w winie

Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, górne i dolne źródło ciepła. Karpia umyć, oczyścić z łusek, natrzeć solą oraz pieprzem, naciąć delikatnie i skropić sokiem z cytryny. Zioła umyć, osuszyć i włożyć do wnętrza ryby. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na 40 g masła. Cebulę ułożyć na spodzie brytfanki wraz z warzywami z wywaru rybnego. Ułożyć rybę, na jaj wierzch położyć kawałki pozostałego masła i wlać wywar rybny połączonym z winem. Piec przez 30-40 min. W międzyczasie polewać rybę sosem, a w razie potrzeby przykryć folią aluminiową, aby zbyt mocno nie zbrązowiała.

Close Menu