SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania)
4 filety z karpia oczyszczone i gotowe do przyrządzenia (180 – 200 g sztuka)
1 litr piwa
1 łyżeczka jagód jałowca
1⁄2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka nasion gorczycy
3 liście laurowe
4 goździki
sól
pieprz świeżo mielony
mąka do obtoczenia ryby
masło klarowane do smażenia

Karp w stylu frankońskim

Filety karpia umyć, osuszyć i ułożyć w głębokim naczyniu. Jagody jałowca, pieprz w ziarnach, gorczycę i goździki zmiażdżyć w moździerzu. Dodać pokruszone liście laurowe. Przyprawy połączyć z piwem i zalać rybę powstałą marynatą. Marynować przez noc w lodówce . Wyjąć karpia z marynaty , osuszyć doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć rybę z obu stron przez około 3-4 minuty do delikatnego zrumienienia. Podawać z sałatką z ziemniaków , pomidorów i roszponki.

Close Menu