SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godz. 15 min.)
Na sos: 1 szalotka 100 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach Garść roszponki 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 75 ml śmietanki kremówki 30% Sól Pieprz Na ziemniaczane kostki: 150 g twardych ziemniaków Sól 2 łyżki oleju roślinnego Do ryby: 800 g fileta z karpia gotowego do przyrządzenia, bez skóry Sól Pieprz 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego Roszponka do dekoracji

Karp w sosie ziemniaczanym z roszponką

Na sos: Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Roszponkę umyć, osuszyć. Szalotkę podsmażyć przez chwilę z ziemniakami na 1 łyżce masła. Wlać bulion, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Na ziemniaczane kostki: ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Blanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 min. Odsączyć i osuszyć. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 min do złotego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym i oprószyć solą. Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na 8 kawałków o tej samej wielkości. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem. Posypać mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez 4-5 min na złoto-brązowy kolor. Z sosu usunąć liść laurowy oraz ziele angielskie i zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło, roszponkę i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos rozlać do głębokich talerzy, włożyć karpia i posypać ziemniaczanymi kostkami. Podawać udekorowane sałatą roszponką.

Close Menu