Karp w piwie

SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 40 minut)
fileta z karpia ze skórą – 1 kg
Dynia – 500 g
Cebula – 200 g
Piwo – 500 ml
Miód – 100 g
Anyż – 1 szt.
Cynamon – 1 laska
Mało – 70 g
olej do smażenia

Filet z karpia natnij w krateczkę od strony skóry. Na rozgrzaną patelnię włóż masło i olej, dodaj karpia i obsmaż z obu stron (najpierw smażymy go od strony skóry). Wsyp pokrojoną drobno cebulę, zarumień i następnie podlej piwem. Duś przez chwilę bez przykrycia na średnim ogniu a następnie dodaj całą laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i miód. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę aż do zredukowania sosu. Przełóż na talerz, polej sosem. Podawaj z komosą ryżową lub kaszą, pieczoną w kostkę dynią lub gotowanymi warzywami.

Close Menu