SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
1 karp 2 kg 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 4 gałązki natki pietruszki ¼ selera por 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu ziarnistego 5 ziaren ziela angielskiego sól 2 łyżeczki żelatyny

Karp w galarecie

Ugotować wywar warzywny z 750 ml wody przez około 35 min łącznie z głową karpia. Z wywaru wyjąć marchew i włożyć dzwonka karpia oraz ogon. Zagotować i gotować 15 min. Wyjąć karpia przy pomocy łyżki cedzakowej i ułożyć na półmisku, udekorować marchewką. Wywar przecedzić 2 razy (pierwszy raz przez sitko a drugi raz przez czystą bawełnianą gazę). Doprawić do smaku solą. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wywaru a następnie wmieszać do pozostałego wywaru. Ostudzić całkowicie i zalać rybę na półmisku. Wstawić do lodówki na min 3 h.

Close Menu