SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 2 godz. 45 min.)
1 karp gotowy do przyrządzenia ( około 2 kg )
2 kg grubej soli
1 kg mąki pszennej
7 białek jaj
3 gałązki natki pietruszki
1 cytryna
sól
świeżo mielony pieprz

Karp w cieście solnym

Grubą sól połączyć z mąką, dodać białka i wyrabiając dodawać stopniowo niewielkie ilości wody do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 250 ° C górna i dolna grzałka. Karpia umyć i osuszyć, środek oprószyć solą oraz pieprzem, włożyć natkę pietruszki i plasterki cytryny. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą częścią wypełnić dno brytfanki. Ułożyć na nim rybę i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 200 ° C i piec przez kolejne 1, 5 godziny. Przed podaniem przełamać skorupę solną . Podawać z sosem śmietanowym .

Close Menu