SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 25 minut)
1 karp
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sól, pieprz
300 ml oleju roślinnego

Pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
¼ papryczki chili
50 ml oliwy

Karp smażony z ziołami i czosnkiem

Karpia oczyścić z łusek i podrobów. Po bokach ryby zrobić kilka ukośnych nacięć. Oprószyć solą, pieprzem oraz skrobią ziemniaczaną W głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny. Rybę smażyć z obu stron na złoty kolor przez 5-6 min. Ułożyć na talerz wyłożony listkami szpinaku. Natkę pietruszki, czosnek oraz papryczkę chili posiekać i połączyć ze sobą. Dodać sól oraz oliwę. Polać usmażonego karpia i podawać.

Close Menu