Karp po tajsku

SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 35 minut)
fileta z karpia ze skórą – 4 szt. po 150 g
Grzyby shitake – 160 g
Pędy bambusa – 160 g
Kiełki fasoli mung – 100 g
Marchew – 120 g
Ogórek – 1 szt – ok 100 g
Czosnek – 4 ząbki
Mleko kokosowe – 1 puszka
Słodki sos chili – 50 g
Sól, pieprz do smaku
Świeża kolendra – 1 pęczek
Olej do smażenia

Karpia pokrój w wąskie kawałki (ok. 1,5 cm) a warzywa obieraczką w paski julienne. Głęboką patelnię lub wok rozgrzej, wlej olej a następnie wrzuć kawałki karpia, marchew, ogórek, pędy bambusa, kiełki fasoli mung i posiekany w drobne płatki czosnek. Dodaj sparzone i pokrojone w kawałki grzyby i sos chili. Duś 5 min., wlej mleko kokosowe i duś jeszcze przez chwilę mieszając ostrożnie (uważaj, żeby kawałki karpia nie rozpadły się). Przełóż na talerz, posyp świeżą kolendrą. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.

Close Menu