SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 6)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
1 karp 1,2 kg (gotowy do przyrządzenia) Olej roślinny Sól, pieprz 1 pomarańcza 2 łyżki miodu 50 ziaren orzecha włoskiego

Karp pieczony z orzechami i miodowym sosem

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wysmarować olejem. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić w plastry a z drugiej wycisnąć sok. Rybę pokroić w dzwonka, z każdej strony oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć w naczyniu do pieczenia. W środek ryby ułożyć plasterki pomarańczy. Miód połączyć z sokiem z pomarańczy i wysmarować nim rybę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec pod przykryciem w piekarniku przez 40 min. Podczas pieczenia w razie potrzeby podlać nieco wodą.

Close Menu