SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 40 minut)
4 małe filety z karpia po 150g Sól Pieprz mąka 3 łyżki oliwy 1 cebula 300g mieszanych grzybów leśnych 2 łyżki masła 200g śmietany 18% Gałka muszkatołowa 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Karp pieczony z grzybami i śmietaną

Rozgrzać piekarnik do 175C. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Usmażyć na 2 łyżkach oliwy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Grzyby oczyścić, większe przekroić na pół lub ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pióra i zeszklić na pozostałej oliwie, dodać grzyby i smażyć 6-8 minut, na złoty kolor. Następnie dodać masło i smażyć jeszcze 2 minuty. Dolać śmietanę, zagotować, doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki, wymieszać z połową natki. Karpia zalać i wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać obsypane pozostałą natką.

Close Menu