SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 6)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
1 karp oczyszczonego bez skóry ( około 1 kg do 1,5 )
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
200 g małych pieczarek
1 pęczek dymki
300 pomidorków koktajlowych
1 papryczka chili
5 gałązek tymianku
140 g szynki parmeńskiej
100 ml białego wytrawnego wina
35 g płynnego masła
sól
świeżo mielony pieprz
świeży tymianek do dekoracji

Karp pieczony w szynce z warzywami

Karpia umyć, osuszyć, doprawić solą oraz pieprzem. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić ukośnie w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Wszystkie warzywa i pieczarki wrzucić do jednej miski. Wymieszać, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Papryczkę chili umyć, odciąć ogonek. Gałązki tymianku opłukać i oberwać listki. Ułożyć szynkę na powierzchni roboczej tak by plasterki wędliny zachodziły delikatnie na siebie tworząc prostokąt. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Ułożyć karpia na szynce. Do środka ryby włożyć papryczkę chili i równomiernie rozłożyć liście tymianku. Zawinąć wszystko w szynkę obwiązać sznurkiem do pieczenia. Przełożyć karpia do naczynia żaroodpornego obłożyć warzywami oraz pieczarkami i zalać winem. Całość polać płynnym masłem i piec przez 30 minut. Przed podaniem zdjąć sznurek , udekorować świeżym tymiankiem .

Close Menu