SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 30 minut)
1 karp oczyszczony (około 1 kg)
4 cebule
200 ml białego wina
1 łyżka cukru
1 cytryna
3 łodygi posiekanego świeżego estragonu
sól
pieprz
olej

Karp marynowany w cebuli

Cebulę obrać, pokroić w krążki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, zeszklić. Dodać wino, cukier, skórkę otartą z połówki cytryny i sok z cytryny. Wlać około 400 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Estragon umyć, osuszyć, posiekać i dodać do marynaty. Karpia umyć, osuszyć pokroić na dzwonka. Włożyć do cebulowej marynaty. Gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą oraz pieprzem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Udekorować świeżym estragonem.

Close Menu