SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
Na klopsiki:
200 g fileta z karpia
1 białko jaja
150 ml śmietanki
Sól
Skórka otarta z cytryny
Pieprz
Gałka muszkatołowa

400 g kapusty stożkowej lub białej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
100 ml wina białego wytrawnego
600 ml bulionu rybnego
100 ml śmietanki 18%
Sól
Pieprz
Majeranek

Kapuściana zupa z klopsikami z karpia

Filet z karpia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wstawić do zamrażalki na 10 min. W pojemniku malaksera umieścić rybę, białko jaja, połowę śmietanki i zmiksować. Dolać więcej śmietanki i ponownie miksować aż powstanie gładka masa. Doprawić solą, skórką z cytryny, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Uformować małe kluski i odstawić. Kapustę umyć, osuszyć i posiekać w paski. Szalotkę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Szalotkę, czosnek oraz kapustę zeszklić na maśle, dolać wino i doprowadzić do wrzenia, następnie wlać bulion, ponownie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Klopsiki z karpia gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 min. Do śmietanki wlać kilka łyżek wywaru i połączyć. Garnek z zupą zdjąć z ognia i wlać śmietankę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą oraz pieprzem i rozlać do miseczek. Podawać z klopsikami z karpia oprószone majerankiem.

Close Menu