SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 40 minut)
1 cebula
2 czerwone papryki
150 g korzenia selera
300 g pomidorów
2 łyżki masła klarowanego
250 ml bulionu rybnego
150 g crème fraiche
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
400 g fileta z karpia
Sól, pieprz
Pieprz cayenne
2 łyżki szczypiorku

Gulasz z karpia z czerwoną papryką

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski. Selera obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać masło klarowane i chwile podsmażyć cebulę, paprykę oraz seler. Wlać bulion, dodać pomidory, crème fraiche oraz przyprawy: paprykę, sól i pieprz. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 min, mieszając od czasu do czasu. Opcjonalnie można dodać nieco wrzątku. Filet z karpia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać do gotującego się sosu i gotować pod przykryciem przez kolejne 5-6 min. Doprawić solą oraz pieprzem cayenne. Podawać posypane szczypiorkiem.

Close Menu