Gołąbki z karpiem

SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 45 minut)
Karp filet ze skórą – 400 g
Kapusta włoska 12 liści
Marchew – 200 g
Kasza jaglana – ugotowanej 600 g Cebula – 200 g
Olej do smażenia – 150 ml Szałwia – 4 gałązki
Sól, pieprz do smaku
masło – 100 g

Kaszę wypłucz kilkukrotnie. Następnie ugotuj w proporcji 1:1 z wodą i 50 ml oleju – nie odcedzaj. Marchew pokrój w drobne paski (julienne), cebulę posiekaj w kosteczkę, a szałwię na drobne kawałki (tylko liście). Całe liście kapusty blanszuj w gorącej wodzie przez 1 minutę, następnie od razu włóż do zimnej wody do wychłodzenia i osusz. Filety z karpia zawiń w papier do pieczenia i upiecz w piekarniku. Usmaż cebulę i marchewką pokrojone w kostkę z szałwią na patelni. Karpia pokrusz na mniejsze kawałki. Następnie dodaj karpia, usmażoną cebulkę i marchewkę do kaszy, dopraw. Tak przygotowane nadzienie nakładaj na liście kapusty i zwijaj w gołąbki. Ułóż je na posmarowanej olejem brytfance, na górę poukładaj pokrojonego pomidora bez skóry i piecz 20 min. w temperaturze 150 stopni. Podawaj z salsą z pomidorów i grubo ziarnistej musztardy.

Close Menu