SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
350g filetu z karpia 750ml bulionu warzywnego Sok z cytryny 5 listków żelatyny 300 ml soku pomidorowego 1 szalotka 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka drobnego cukru Kilka kropel Tabasco Sól Pieprz świeżo mielony 1 puszka groszku konserwowego 100g małych pomidorków cherry Plastry cytryny do podania

Galaretka z karpiem, pomidorami i groszkiem

Rybę umyć i gotować na wolnym ogniu w bulionie około 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. Listki żelatyny moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez 5 minut. W rondelku zagrzać sok pomidorowy i 300 ml bulionu z ryby przelanego przez gazę. Dodać odciśniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotować 15 minut. Szalotkę obrać i posiekać, dodać do rondla. Dodać ocet, oliwę, cukier, tabasco, sól oraz pieprz. Zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. W misce rozłożyć rybę, groszek oraz pomidorki. Zalać zalewą i odstawić na noc do lodówki. Podawać z cytryną

Close Menu