SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4) (Czas przygotowania: 40 minut) 600-800 g fileta z karpia ze skórą Sól Świeżo mielony pieprz Oliwa 1 ząbek czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów 12 ugotowanych kasztanów 50g sera typu Ementaler 150g szpinaku baby

Filet z karpia zapiekany ze szpinakiem i kasztanami

Piekarnik rozgrzać do 170C. Filety umyć obsypać solą i pieprzem. Wstawić do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą skórą do dołu i piec 15 minut. Czosnek obrać. Pomidory oraz kasztany posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Szpinak opłukać i odsączyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać szpinak. Smażyć, aż odparuje woda, doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, kasztany i wymieszać. Doprawić do smaku. Rozłożyć szpinak na rybie i posypać serem. Zapiekać kolejne 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami

Close Menu