SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godzina)
Sos:
1 marchew
50 ml bulionu warzywnego
5 cienkich plasterków imbiru
¼ laski cynamonu
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej kolendry
¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka soku z cytryny
po ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy

Karp:
3 łyżki mąki pszennej
70 g mąki z ciecierzycy
3 łyżki mąki kukurydzianej
75 ml zimnego białego wina
2 łyżki oleju roślinnego
Sól
500 g fileta z karpia bez skóry

Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz, chili
Sok z cytryny

Filet z karpia w cieście z soczewicy, z sosem marchewkowym

Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Bulion doprowadzić do wrzenia z imbirem i cynamonem, dodać plasterki marchewki, ponownie zagotować i gotować pod przykryciem przez 15 min. Zdjąć pokrywkę, odparować płyn, usunąć imbir oraz cynamon, a marchewkę zmiksować na puree. Marchew połączyć z jogurtem greckim i doprawić do smaku świeżymi ziołami oraz czosnkiem, wędzoną papryką, sokiem i skórkami z cytrusów oraz solą. Odstawić do lodówki. Filet z karpia umyć, osuszyć, podzielić na 12 równych części. Tłuszcz do głębokiego smażenia ryby rozgrzać do temperatury 170 stopni. Wszystkie rodzaje mąki połączyć ze 120 ml zimnej wody, winem, olejem i solą. Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz chili, zanurzać w cieście i wkładać na głęboki olej. Smażyć 4-5minut na zloty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z sosem marchewkowym.

Close Menu