SKŁADNIKI:

(Ilość porcji: 4)
(Czas przygotowania: 1 godz. 45 min.)
4 marchewki
kawałek selera
2 pietruszki
1 por
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
250ml białego wytrawnego wina
6 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
Sól
Świeżo mielony pieprz
500g filetu z karpia bez skóry
1 łyżka masła
100 zielonego groszku mrożonego
Sok z cytryny
2 gałązki koperku
Słodka papryka

Bulion warzywny z karpiem

Marchew, seler, pietruszki oraz ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Pora umyć i pokroić na grube pierścienie. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek obrać. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w pierścienie. Do garnka wlać wino i 1l wody, zagotować, dodać marchew, seler, pietruszki, cebulę, czosnek, sól, pieprz i listki laurowe, gotować 1 godzinę na wolnym ogniu. Rybę umyć i wysuszyć, doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie dodać do zupy razem z masłem. Dodać pora, ziemniaki, groszek, papryczkę. Gotować na wolnym ogniu 20 minut. Ugotowaną rybę wyjąć i przełożyć na talerze. Zupę doprawić solą oraz pieprzem i przelać przez gęste sito. Do ryby dodać ugotowane warzywa i zalać bulionem. Doprawić posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny i posypać słodką papryką. Podawać z pieczywem.

Close Menu