Polski karp - polski skarb.

Tradycja hodowli polskiego karpia sięga kilkuset lat wstecz.
Dzisiaj tę tradycję podtrzymują gospodarstwa zrzeszone w grupie producenckiej - Polski Karp.

Oprócz utrzymania tradycyjnej hodowli, zgodnie z dobrostanem zwierząt,
staramy się pokazać karpia jako rybę o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych.

Zapraszamy - poznajcie karpia na nowo.

Kim jesteśmy.

Spółka Polski Karp powstała w 2012 roku. Jesteśmy organizacją producentów, która na dzień dzisiejszy zrzesza blisko 70 gospodarstw w całej Polsce.
Jej celem jest propagowanie polskiego karpia oraz optymalizacja efektywności jego hodowli i sprzedaży w kraju. W swojej grupie posiada gospodarstwa o silnej marce lokalnej, m.in. Karp Zatorski, Karp z Przyborowa, Karp z Siemienia. Spółka sprzedaje zarówno żywą rybę, jak i świeżo pakowaną oraz organizuje szkolenia i warsztaty edukacyjne dla znanych w Polsce sieci sprzedaży, m.in. Tesco, Carrefour, Makro Polska.

Jak hoduje się karpia w naszych gospodarstwach.

Karp od setek lat hodowany jest na ziemiach polskich. Od wieków nie zmieniły się jego metody hodowli. Karp nadal żyje w ekologicznych stawach, w pełnej swobodzie
Jest to wyjątkową rybą. Nie ma możliwości skrócenia jego wzrostu, jak to się stosuje w przypadku innych zwierząt hodowlanych. To gatunek ryby oporny na takie czynniki jak hormony wzrostu czy anaboliczne pasze, które mogłyby przyspieszyć ten proces. Karp hodowany jest w naturalnych zbiornikach wodnych, tj. w stawach, w sposób proekologiczny i ekstensywny. Zgodnie z tym naturalnym, biologicznym rytmem, ryba rośnie przez trzy lata i właśnie w okresie zimowym – od października do grudnia, osiąga optymalne rozmiary. Patrząc też na aspekt kulturowy, czyli przypadające w tym czasie święta Bożego Narodzenia (wiemy, że karp jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole), jest to idealna pora, aby wprowadzić karpia do sprzedaży.

Jak wyglądają nasze gospodarstwa.

Zapraszamy Was z wizytą do jednego z naszych gospodarstw, gdzie przewodnikiem będzie Wojtek Harapkiewicz.

Gdzie znajdziecie naszego - polskiego karpia od Polskiego Karpia

Żywą rybę, jak i świeżo pakowaną dostarczamy do większości dużych sieci w Polsce, m.in. do Tesco, Carrefour, Makro Polska.

Większość naszych gospodarstw prowadzi też sprzedaż w przygospodarskich sklepach.

Ryby pochodzące z naszych stawów oznaczone są specjalnym certyfikatem Polskiego Karpia – to gwarancja jakości, świeżości, ale też dbałości o zdrowie i dobrostan ryb od odłowienia, przez transport po organizację sprzedaży.

Monitorujemy system sprzedaży u naszych kotrahentów. Sprawdzamy, czy woda jest czysta i natleniona, jak też czy nie przekroczono w danym basenie dozwolonej ilości sprzedawanej ryby. Jeśli potrzeba dodatkowej przestrzeni wodnej – doposażamy sklepy w kolejne zbiorniki. Realizujemy transporty nawet trzy razy dziennie, aby nie było sytuacji, gdzie baseny są przepełnione.

Gdzie nas możecie znaleźć?

Na poniższej mapie możecie sprawdzić gdzie znajdują się nasze gospodarstwa.

Search
Szukaj

Zobacz jak wyglądają nasze stawy i praca na nich.

Close Menu